Dakbedekking soort, welke soort kies ik?
Dakbedekking soort, welke soort kies ik?
De meest voorkomende dakbedekking voor op een plat dak is bitumen. Je kan het ook toepassen op een dak met een lichte helling. Veel mensen verwarren bitumen met teer omdat ze beide de kenmerkende kleur zwart hebben. Als je de samenstelling, toepasmogelijkheden en oorsprong bekijkt is bitumen toch wel een heel ander product dan teer.
Voordelen bitumen dakbedekking tegenover mastiek dakbedekking(teer):
Een hoge weerstand tegen veroudering, UV-bestendig, weinig onderhoud nodig, gemakkelijk verwerkbaar, eenvoudig te repareren, eenvoudig te renoveren en het is na het slopen weer recyclebaar .
Teer mag echter niet meer gebruikt worden in Nederland. Dit omdat er bij het verhitten ervan er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Teer had altijd wel het grote voordeel dat het bij 30 graden al weekbaar werd. Mocht er dus een kleine daklekkage zijn of beginnen te komen dan was vaak een warme zomer al voldoende om het dak zich zelf te laten repareren. Het dak vloeide vanzelf dus weer waterdicht.
Dakbedekking soort
Bitumen is het residu wat dus achterblijft bij de destillatie van ruwe olie. Bitumen heeft een hoop eigenschappen die het die het product ideaal maken voor dakbedekking. Je kan het niet oplossen in water en is van zichzelf dus al een waterdicht product. Verder is het niet giftig, is het goed bestand tegen chemische stoffen en kleeft heel goed aan andere materialen.
Het bitumen van vroeger had ook minder goede eigenschappen. Het kon slecht tegen UV-straling, bij lage temperaturen was hij niet soepel, elasticiteit was dus minder en levensduur was ook te kort. Daarom zijn er veel ontwikkelingen geweest rond bitumineuze dakbedekking en zijn al deze negatieve eigenschappen verdwenen, we spreken nu van APP dakbedekking en SBS dakbedekking. Het grote verschil tussen deze 2 is dat SBS elastischer is maar wel een hoger kostenplaatje met zich meebrengt. Over het algemeen wat SBS gebruikt bij de wat complexere bouwwerken. Is alleen wel zo dat je bij een SBS dakbedekking in de zomer uit moet kijken met waar je loopt en type schoenen, omdat deze dan toch een stuk zachter is dan APP dakbedekking. Kies daarom ook nooit voor sbs dakbedekking als u er een dakterras van wilt maken.
We kunnen bitumen dakbedekking op 3 manier bevestigen: losliggend en geballast, mechanisch bevestigd doormiddel van drukverdeelplaatjes en schroeven of we verkleven het volledig.
Dan hebben we kunststof dakbedekking.
Mijn voorkeur gaat dan uit naar EPDM. Naast EPDM word ook vaak PVC gebruikt.
Het grote verschil tussen deze 2 producten is dat EPDM vaak uit 1 stuk gelegd kan worden en het enorm elastisch is. De levensduur van EPDM is ook een stuk langer. Wat ik persoonlijk een groot nadeel vind van EPDM is dat het extreem dampdicht is. Hierdoor is er een grote kans op schimmelvorming en andere micro organismen. De dakopbouw moet dan ook perfect zijn voor EPDM dakbedekking. Begin ter aller tijden met een goede dampremmende folie, daarover heen een dakisolatie en dan de dakbedekking. Zorg dat er geen lucht door de dampremmende folie heen kan komen, daarom moet je alle naden goed dichtmaken met een dubbelzijdige tape. Word dit niet goed gedaan dan ligt schimmelvorming nog steeds op de loer. Je moet er toch niet aan denken dat je na een aantal jaar je mooie afgewerkte gestuukte plafond moet slopen omdat je hele dakbeschot is aangetast.
En waarom ik dan niet voor PVC kies?
De levensduur is te kort. PVC dakbedekking is gewoon het zelfde materiaal als een PVC buis. Alleen is er bij dakbedekking een weekmaker toegevoegd om het materiaal soepel te maken. Mocht PVC dakbedekking in aanraking komen door een olieachtig product, dan treed automatisch de weekmaker eruit op die plek uit en word hij dus in feite weer zo hard als de PVC buis die we allemaal kennen. En omdat de meest voorkomende dikte van PVC dakbedekking 1,2 mm is scheurt deze dan heel makkelijk. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren als een elektricien een kabel stript en niet alle stukjes van de kabel mantel opruimt.
Komt u er zelf niet aan uit welke soort dakbedekking het best geschikt is voor uw dak, dan dangerust contact met ons op 0165-513797 of mail naar info@stegingdakbedekkingen.nl
door:Robin Steging